Instructies

Volg onderstaande instructies op voor het bereiden van de lekkerste pizza's. Het recept is geoptimaliseerd voor de 'trust pizzaoven. 

Deeg

Ingrediënten voor 1 portie deeg (voor 3 à 4 personen of 6 tot 8 pizza’s)

  • 450g bloem (wij raden altijd aan om zogenaamd 00 bloem te gebruiken voor optimale smaak en bak-eigenschappen, suggestie: Caputo 00 Pizzabloem)
  • 1 theelepel zout
  • 4 eetlepels olijf olie
  • 240 ml handwarm water
  • 1 theelepel droge gist (suggestie: Caputo gist) 
  • 8g suiker (2/3 eetlepel)

 

Bereidingswijze

  • Voeg ingrediënten bij elkaar en kneed het deeg goed door elkaar tot het niet meer plakt en elastisch wordt
  • Maak een bal van het deeg en dek af met een vochtige theedoek en laat minimaal 1 uur (en maximaal een dag) rijzen op een warme plek in het huis. In plaats van 1 bal kan je er ook voor kiezen het deeg alvast op te delen in 6-8 ballen
  • Bestrooi het werkoppervlak en de deegroller met Semola (bloem kan ook) en rol een bal deeg uit tot een bodem
  • Zorg dat de bodem niet blijft plakken aan het werkoppervlak door de pizzabodem zo nu en dan om te keren tijdens het uitrollen
  • Zorg ook dat de pizza niet blijft plakken aan de pizzaschep door hier ook wat semola op te strooien
Saus

Pizzasaus zelf maken kan wel, maar wij raden aan om kant-en-klare saus te kopen, bijvoorbeeld van het merk Mutti. Deze saus bevat, naast een beetje zout, geen toegevoegde geur-en smaakstoffen.

Toppings

Gaat u voor een klassieker of bent u meer in voor een experimentele pizza? Houdt u van vis of vlees of bent u vegetarisch? Combineer er rijkelijk op los! Hier komt uw eigen creativiteit om de hoek kijken.

Houdt de volgende regels in acht en er kan eigenlijk niks mis gaan:

  • Snijdt toppings als ui, champignongs en paprika in dunne plakjes
  • Bestrijk de pizzabodem met 5 eetlepels pizzasaus
  • Strooi een handje vol met (mozerella)kaas op de saus
  • Verdeel de toppings (niet meer dan 3 verschillende) gelijkmatig over de  pizza
  • Zorg ervoor dat de toppings niet te hoog worden opgestapeld in verband met een goede garing
  • Garneer de pizza na het bakken met bijvoorbeeld rucola
Bakken

Bakken

  • Steek oven ongeveer 1 uur voor gebruik aan met haardhout (bijvoorbeeld beuken- of eikenhout)
  • Gebruik van luchtschuiven voor regulatie van vuur en warmte
  • Laat de vuurdeur zoveel mogelijk gesloten
  • Wanneer de pizzasteen 300 tot 330 graden is dan, is de oven klaar voor gebruik. 
  • Steek met korte stootbewegingen de pizzaschep onder de pizza (dit vergt enig oefening!), open de ovendeur met een handschoen en leg de pizza ni het midden van de pizzasteen. Sluit de deur zo snel mogelijk om geen warmte te verliezen.
  • Na 2 tot 3 minuten is de pizza klaar! 
  • Haal de pizza met de pizzaschep uit de oven en serveer de pizza direct op een houten snijplank
  • Snijdt de pizza in stukken met behulp van een pizzasnijder
Eet Smakelijk!